HALHÓLYAG (Görbeszőlő, Sasköröm, Cornichon blanc, Tetta di Vacca, stb.)


Egyes leírások szerint olasz eredetű (Teta di vacca=Pizzutello Bianco, az eu-vitis.de  leírása szerint ukrán eredetű, de a Vitis International Variety Catalogue (VIVC) szerint olasz fajta. Szülők nem ismertek. Érési idő: okt. eleje- közepe. Fürt: középnagy,  170- 400 gr. hengeres, ágas, közepesen laza. Fürtnyele rövid. Bogyó: 26 x 16 mm. 6 gr. zöldes-sárga, íves, két végük felé elkeskenyedő, halhólyag formájú, héja vékony, de rugalmas, enyhén viaszos, húsos, ropogós, édes, semleges ízű, Egy-két kis magja van. Cukor: 16-17%. Tőkéje igen erős növekedésű, vesszője közép vastag, világos barna, feketén sűrűn pontozott. Levele középnagy, három, vagy ötkaréjú, fogai rövidek, tompák, színe sötétzöld, fényes, felülete kissé hólyagos, fonákja gyapjas. Ereinek töve halvány piros. Bőven termő, talajjal szemben igénytelen. Jól szállítható és tárolható. Téli tárolásra kiválóan alkalmas. Rövid csapon is jól terem, de inkább 4-6 rügyre metsszük. Sajnos nem minden évben érik be rendesen, ezért csak meleg, déli területekre ajánlott. Betegség ellenállása átlagos, nem rothadós fajta.

Megjegyzés:Más leírások szerint régi "ősi" fajta, szíriai  eredetű (Damascus White): közel 140 szinoním névvel. Csak néhány közülük: Olaszországban:Pizzutello Bianco, Pizzutello Tivoli, Cornet uva, Damaszkusz, Teta de Vacca, Dedos de Doncella, Spanyolországban: Tooth Camel, Algériában: Nab el Djemel, Argentínában, Angliában: Lady Finger, Franciaországban: Cornichon blanc stb.

Foto: nem saját képek                           Termesztési tapasztalatok: a fajta tesztelés alatt

Pizzutello Bianco (Halhólyag)