THOMPSON (seedless)


Eredete ismeretlen, egyes források szerint török eredetű vitis vinifera faj. Az 1870-es években került be Amerikába. 1878 -ban Williem Thompson kezdte el terjeszteni a keleti-partról Californiába Fresno környékére,majd a Joaquin-völgybe a dugványokat. A Thompson seedless azonos az ázsiai (kisázsiai), Sultana, Sultanina fajtával, amit a genetikai (DNS) vizsgálatok is megerősítettek. Erős növekedésű, levélszéle közepesen fűrészes. Fürtje nagy, hengeres, vállas, 350-450 gr. közepesen tömött, vagy laza. Bogyó színe fehéres zöldes-sárga, teljes érésben világos sárga. Bőre vékony, de feszes, kissé ropogós, magnélküli. Bogyó mérete max. 21 mm. ovális, tojásdad, olykor kissé hengeres. Íze semleges, édes cukor 20 Brix fölött, sav 5-7 gr./l. Érési idő Californiában aug. közepe-vége. Itt nálunk általában 20-25 nappal később. Metszés 5-10 rügyre. Betegség ellenállás átlagos, botrytisre kevésbé érzékeny. Fagy: -18C°. Megjegyzés: az USA-ban a legelterjedtebb mazsolaszőlő fajta, de csemegeszőlőként is fogyasztják. A több ezer hektáros ültetvényeken (California) nagyüzemi méretekben bogyóméret javítás céljából gibberlin hormonnal kezelik az ültetvényeket. Így érhető el a 20 mm.(olykor nagyobb) bogyóméret. Magyarországra 10-15 évvel ezelőtt került be abasári törzsültetvényekbe ezen a néven. Foto: nem saját kép                                           Termesztési tapasztalatok: Thompson seedless