HIMROD /N.Y.15310 (Seedless)


USA fajta. Nemesítve: 1928-ban.Termesztésbe vétel:1939-től. Szülők: Ontario x Sultanina. 62,5 % vitis vinifera, 37,5 % vitis labrusca. Érési idő: augusztus. Tőkéje erős növekedésű, vesszőzete sárgásbarna, középvastag. Vitorla: gyengén sereszőrös és gyapjasszőrös, színe zöld. Levél. nagy, világos zöld, 3 karéjú, ötszögletű. A levél felülete sima, vagy kissé hólyagos. Felső oldalöblei sekélyek, vállöble zárt, vagy kissé nyitott, felső oldalöble nyitott. A levéllemez széle csipkés-fűrészes, fogai rövidek, keskeny alapúak, erezete zöld, levéllemez színe és fonáka csupasz, vagy igen gyengén serteszőrös, levélnyél hosszú, csupasz, színe zöld. Fürt: laza,150-180, olykor 400 g. vagy több is lehet. Bogyó: 25 x 21 mm. 5-7 gr. zöldes-fehér, gyengén hamvas, héja vékony, olvadó. Bogyóhús színtelen, puha, lédús, harmonikusan édes-savas, málna aromával, olykor kissé érezhető labrusca ízzel. A bogyókocsány törésre hajlamos. Magnélküli, tetraploid/4x/ .Betegség ellenállás magas, rezisztens. (peronoszra egyáltalán nem, lisztharmatra kissé fogékony). Fagy:- 22 C°.

Forrás: Bényei-Lőrincz: Borszőlőfajták, csemegeszőlő-fajták és alanyok

http://vinograd.info/sorta/bessemyannye/himrod.html

http://vinforum.ru/index.php?topic=498.0

Foto:  nem saját kép           Termesztési tapasztalatok: éréskori bogyópergés miatt kivettem a gyűjteményből.

HIMROD (2)

Foto: nem saját kép

Himrod (3)-1

Foto: saját kép