CRIMSON (seedless)


USA fajta. Nemesítő: Ron Tarailo 1989. Fresno, CA. Szülők: C 133-199 x Emperor. (C 133-199=Italia x Calmeria x Muscat Alexandria x Sultanina). Érési idő: szept. köz.-vége. Fürt: 500-700 gr. kúpos, vállas, közepesen laza. Bogyó: rózsaszín tojásdad magnélküli, 3-5 gr. Tetszetős megjelenésű. Bőre közepesen vastag, húsa kemény  édes-savas, semleges ízű. Betegség ellenállás átlagos. Fagy: -19 -20 C°.

Termesztési tapasztalatok: lásd lent

 

Fotok: Fazekas Zoltán (Jászberény): hozzájárulásával:    Termesztési tapasztalat: lásd lentebb

 

 

 

crimson-seedless-2

 

crimson-seedless-3

 

 

Termesztési tapasztalat Fazekas Zoltán (Jászberény) : "Finom édes savas még, de napról napra az édes íz dominál jobban, gyümölcsös jellegű, teljesen más ízvilág mint a Zalagyöngye, amit nagyon szeretek a muskotályos íze miatt. Bogyó állaga is nagy mértékben eltér a hagyományos fajtáktól, roppanós, a benne lévő savak ízletesek, érett cseresznyénél éreztem hasonló ízt. Viszont a héja kicsit zavaró lehet (kemény, rágós-a szerk.megj.), piacos fajta, jól tűrheti a szállítást, remélem a csapadék nem okoz az ízére nézve negatív változást, tesztelem a tőkén tarthatóságát, gasztronómiában is elég jól lehetne alkalmazni (mazsola, húsételekhez, saláta, sütemény stb) kedvező állagú bogyói miatt ". (2016.10.06)